
Omáčky
Knedľa (od našej čitateľky Ivky) - 1.,2. a 3.fáza
POTREBUJEME :
½ Tofu natural
1 bielok
1 lyžicu odtučneného tvarohu
2 lyžičky prášku do pečiva
POSTUP :
Najemno nastrúhame ½ Tofu natural, pridáme bielok, 1 lyžicu tvarohu a 2 lyžičky prášku do pečiva.
Túto zmes dáme do hrnčeka do mikrovlnky a a varíme na plný výkon 4,5 minúty.
Necháme chvíľu odpočinúť a potom krájame na plátky.
—————
Tuniaková nátierka (od našej čitateľky Svetlany) - 1., 2. a 3.fáza

POTREBUJEME :
1 odtučnený tvaroh 0,1 % tuku
1 konzervu tuniaka vo vlastnej šťave
1 cibuľu
1 vajíčko na tvrdo
Soľ
Korenie
Trochu horčice a kečup bez cukru
POSTUP :
Cibuľu a vajíčko na drobno nakrájame a všetky suroviny spolu vymiešame.
Dochutíme.
—————
Otrubová placka (od našej čitateľky Katarínky) - 1., 2. a 3.fáza

POTREBUJEME :
*1 vajce
*2 lyžice ovsených otrúb
*1 lyžica maizeny
*2 lyžice 0% jogurtu
*štipka soli
POSTUP :
1. Všetko spolu dôkladne premiešame a vylejeme na rozohriatu teflónovú panvicu.
2. Na miernom ohni pečieme z oboch strán (pozor, keď chceme otáčať príliš skoro, tak sa placka trhá).
RADA : Vhodné ako príloha k mäsu (napr. na...
—————
Karlovarsko-dukanovský knedlík (od našej čitateľky Hanky - 2. a 3.fáza)

POTREBUJEME :
*2 porcie dukanovho chleba
*1 vajce
*1 polievkovú lyžicu kukuričného škrobu
*soľ
*štipku muškátového oriešku
*petržlen
POSTUP :
Z bielka ušľaháme tuhý sneh, pridáme žĺtok, soľ, petržlen, muškátový orech a na kocky pokrájaný dukanov chlieb.
Všetko zamiešame a uvaríme asi 15 minút vo vode v hrnčeku vyloženom mastným papierom na pečenie...
—————
Majonéza bez tuku (od našej čitateľky Hanky - 1., 2. a 3.fáza)

POTREBUJEME :
*1 dcl nízkotučného mlieka
*1 lyžičku práškovej želatíny
*1 žĺtok
*horčicu
*soľ
*sladidlo
POSTUP:
Zohrejeme mlieko, rozmiešame v ňom želatínu a necháme v chladničke vychladnúť.
Do tejto hmoty vmiešame ponorným mixérom alebo šľahačom žĺtok a pridáme podľa chuti horčicu, soľ a sladidlo.
V tejto fáze je majonéza ešte redšia,...
—————
Kuracie halušky (od našej čitateľky Ivky) - 1., 2. a 3.fáza
POTREBUJEME :
*1 plátok kuracích pŕs
*2 vajcia
*2 lyžice ovsených otrúb
*petržlenovú vňať
POSTUP :
1. Surové kuracie mäso rozmixujeme, pridáme ostatné suroviny a vymiešame.
2. Uvaríme ako bežné halušky.
RADA Halušky sú veľmi jemné, výborne chutia do kuracej polievky alebo namiesto cestovín s paradajkovou omáčkou. Na pečeové halušky použijeme kuraciu pečeň namiesto mäsa.
—————
Marhuľová a pomarančová mameláda (od našej čitateľky Kvetky) - 2. a 3.fáza
POTREBUJEME :
*1 až 1/2kg paradajok
*sladidlo podľa chuti
*citrónová, rumová a pomarančová aróma
*želírovací prípravok značky Labeta (pozor, niektoré obsahujú sacharózu)
POSTUP :
1. Paradajky pokrájame na kocky a rozvaríme na kašu. Prepasírujeme cez husté sitko.
2. Zostane nám asi liter riedkeho pretlaku, do ktorého primiešame citrónovú arómu a pridávala...
—————
Ananásový kompót (od našej čitateľky Kvetky) - 2. a 3.fáza
POTREBUJEME :
*1 menšiu cukinu
*sladidlo
*ananásovú arómu
POSTUP :
1. Cukinu očistíme, vyberieme semiačka a nakrájame na kocky.
2. Kúsky cukiny podlejeme vodou, pridáme sladidlo a arómu a varíme asi 10 až 15 minút.
3. Necháme vychladnúť a jeme buď ako kompót alebo ho môžeme zamiešať aj do jogurtu alebo tvarohu.
RADA : Odkvapkaný kompót sa dá použiť aj ako ovocie do nejakého...
—————
Halušky (od našej čitateľky Elenky) - 1., 2. a 3.fáza
POTREBUJEME :
*2 lyžice ovsených otrúb
*1 lyžicu kukuričného škrobu
*1 vajíčko
*soľ
*trochu nízkotučného mlieka
POSTUP :
1. Všetky suroviny zmiešame tak, aby nám vznikla hmota ako na klasické halušky.
2. Hmotu dáme na tanier a odkrajujeme do vriacej vody halušky.
3. Trochu povaríme.
RADA : Halušky môžeme použiť ako prílohu k hocijakému mäsu alebo omáčke.
—————
Tvarohové nocky (od našej čitateľky Kvetky) - 1., 2. a 3.fáza
POTREBUJEME :
*3 lyžice otrúb ( možeme skombinovať ovsené a pšeničné )
*1 vajce
*1 lyžicu kukuričného škrobu
*polovica odtučneného tvarohu
*soľ
POSTUP :
1. Do mixéra dáme otruby a rozmixujeme ich párkrát na sucho, aby sme získali niečo podobné ako múka.
2. Pridáme škrob, soľ a vajce. Znova rozmixujeme a primiešame tvaroh. Osolíme.
3. Cesto necháme chvíľu odstáť a potom hádžeme do vriacej vody...
—————
Tatziki - 2. a 3.fáza

POTREBUJEME :
*1/2 uhorky
*1 strúčik cesnaku
*2 biele jogurty 0%
*soľ
POSTUP :
1. Uhorku ošúpeme, rozkrojíme po dĺžke a vyberieme zrniečka.
2. Uhorku nastrúhame, posolíme a necháme pár minút odstáť.
3. Pridáme roztlačený cesnak a jogurty.
4. Všetko dobre premiešame a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
Príprava : 10 minút
Náročnosť : +
—————
Kari omáčka - 1., 2. a 3.fáza

POTREBUJEME :
*1 vajce
*1/2 cibule
*1 lyžičku kari korenia
*1 biely jogurt 0%
POSTUP :
1. Vajce varíme 6 minút vo vriacej vode. Potom ošúpeme a vyberieme žĺtok.
2. Cibulu ošúpeme a nakrájame na drobno. Zmiešame so žĺtkom a kari korením.
3. Pomaličky primiešame biely jogurt.
—————
Majonéza - 1., 2. a 3.fáza

POTREBUJEME :
*1 vaječný žĺtok
*1 lyžičku horčice
*0% fromage blanc alebo odtučnený tvaroh
*soľ
*korenie
POSTUP :
1. Rozmixujeme vaječný žĺtok s lyžičkou horčice.
2. Pomaličky pridávame fromage blanc alebo odtučnený tvaroh takým spôsobom, akoby sme pridávali olej do klasickej majonézy.
3. Osolíme, okoreníme.
Share
—————